Amazon 上面的貨品出名係選擇多的來,又平又靚,但係, 你買到最平個個價嗎?

如果係Amazon Shop開,都會發覺Amazon上的價格其實係海鮮價,好多時隔幾個鐘看價格已經會變化。

點解會咁?

因為亞馬遜設計上和其他網站都唔同, 係產品為中心;最大分別係, 一樣產品理論上係Amazon 上面只有一個產品頁面, 呢個產品全世界的賣家都只能係呢個頁面上面賣; 如果係熱賣的產品,分分鐘有一百幾十個賣家都唔出奇。

而Amazon 顯示的價格, 其實係呢個產品賣得最平的賣家的價錢。 呢一百幾十個賣家都會博命減價俾您, 以爭取您的訂單。 如果最平個賣家庫存售罄, Amazon 就會顯示賣的第二平的賣家價格俾您。

咁聰明的您會問, 咁點樣知道Amazon 上面產品的歷史價格?

Amazon 本身無提供呢個資訊, 但係可以其他網站上面查到, 個選擇有:

幾個網站功能都大同小異,主要功能係提供亞馬遜貨品嘅歷史價格, 同如果貨品降價,會電郵通知你。

點用?

以呢款 Kindle 電子書 Reader 為例, 現在Amazon 售價係 USD 79.99

要查呢款的歷史價格,Copy & Paste 個產品網址去CamelCamelCamel.com 上的搜尋框,就會顯示呢款歷史價格

ajoh35g3

咁您就知道, 呢款Amazon 最平係賣USD 49,每隔幾個月會降價到USD 60 樓下。

如果唔趕住買, 可以係CamelCamelCamel 註冊個免費戶口, 就可以設定Desired Price 為 USD 60, 如果Amazon 呢款再降價到60 以下時會電郵通知您, 再出手, 咁就買得最平啦。